Lakóközösségeknek

Graffitik elleni védekezés - költségmegtakarítás

Az épületek megelőző védelme jelentősen csökkenti a költségeket.

Magyarországon már szinte minden önkormányzat szembesülni kényszerült az egyre jobban elszaporodó graffitikkel, falfirkákkal. Sokan teszik fel a kérdést, mit lehetne tenni az egyre szaporodó firkák ellen. A firkálók nem kímélik műemlékeinket, magánépületeinket, közlekedési eszközeinket, de a templomokat, az iskolákat, a játszótereket, a szobrokat sem. A turizmusra kifejtett negatív hatások már érezhetőek a nagyvárosokban, különösképpen Budapesten. Megoldást jelenthet az épületek graffiti elleni védelme. A Trion-Tensid AB (Svédország) által kifejlesztett légzésaktív, viaszemulziós védőréteg nem csak a graffitik ellen véd, hanem a savas eső, kipuffogógázok és légszennyezettség okozta károkat is megelőzi. A védett felületről a firkák könnyen eltávolíthatóak. Nagynyomású forró víz segítségével a szennyeződést csak le kell mosni a felületről. A védőréteggel nem ellátott felületek tisztítását csak jelentősen magasabb anyagi vonzattal lehet megvalósítani, a védett felület tisztítása kb. 50%-al alacsonyabb költséggel és lényegesen rövidebb idő alatt elvégezhető. A Trion-Tensid AB által gyártott védőréteg, ugyanúgy mint a cég valamennyi graffitieltávolító terméke környezetkímélő anyag. Trion Tensid AB magyarországi forgalmazója: Ifotech Anti Graffiti System

Információk a graffiti eltávolításról

A graffiti festékek választéka szinte határtalan. A leginkább elterjedtek az akril és alkidgyanta bázisú szórófestékek, melyek a szivárvány minden színében kaphatóak. A kötőanyagok, mint pl. polysalka, a polyvinilacetát, vagy a copolymerek is nagyon elterjedtek. Ezek mellett még 2 komponensu gyantát, továbbá olajfestéket is alkalmaznak. A különbözo faltípusokat is figyelembe véve számtalan kombináció adódik, melyekkel az alkalmazás során találkozunk. (nem is beszélve a festék koráról, vagy az időjárási viszonyokról) A tisztítószer szakszerűtlen alkalmazása és a helytelen eljárás a felület maradandó károsodásához vezethet. Ezért mindenképp tanácsos a felületkezelést szakképzett személyzetre bízni.

Önlormányzati támogatás

Néhány önkormányzat már támogatja a graffiti elleni védőréteg felhordását új és felújított épületeken. Érdeklődjön Ön is a helyi önkormányzatnál ezen támogatással kapcsolatban!

A tisztítást végző cég kiválasztásának szempontjai

A különböző graffiti-szennyeződések ismerete
A különböző felületek(kövek, vakolatok, festett felületek) ismerete
Teljes rendszer (eltávolító, árnyékeltávolító, speciális eltávolítók és védőrétegek különböző felületekre)
Az eltávolítás során szerzett hazai és lehetőség szerint nemzetközi tapasztalatok, referenciák
Dolgozók megfelelő képzése
Termékgyártói referenciák
Környezetbarát termékek használata
Megfelelő géppark

lakas