Graffiti elleni védőszerek

TENSID AGS® 3510

Graffiti elleni védőszer porózus és nem porózus felületekhez

Termékinformációk

Felhasználható védőrétegként graffiti- és más szórt festékek ellen – kül- és beltéri felületek kezelésére egyaránt alkalmazható – elsősorban szilárd, porózus felületek kezelésére alkalmas – biológiailag lebomlik.
(OECD Guidline 302B Zahn-Wellens/EMPA teszt szerint)

UBA-Nr.: 3750 – 0012

Felhasználási terület

Az AGS® 3510 graffiti védelem graffiti- és más szórt festékek (olaj-, acryl, stb.), de filc- és tusrajzok ellen is védelmet nyújt kül- és beltérben egyaránt. Az AGS® 3510 a legkülönfélébb porózus, nem porózus, erős, kemény, de puha, érzékeny, sőt festett (ásványi festékkel) felületekre is felhordható. Az AGS® 3510 védi a kezelt felületeket a mechanikai behatásokkal szemben is. Az AGS® 3510 védelmet nyújt a káros környezeti behatásokkal (levegő, savas eső, stb.), és vízzel szemben is, így hosszantartó, időjárásálló védelemnek is tekinthető. Élettartama kb. 4-5 év.

Felhasználási útmutató

A védendő felületet a graffititól és egyéb szennyeződésektől (környezeti szennyeződések, olaj, viasz, festékmaradványok, stb) megtisztítjuk. Az ajtókat, ablakokat és azok kereteit megfelelően letakarjuk. Az AGS® 3510 graffiti védőszert légmentes szóróberendezéssel, lágy ecsettel, vagy hengerrel a felületre visszük Felhasználás előtt a szert alaposan fel kell rázni vagy keverni! Az AGS® 3510 graffiti védőt legalább két rétegben kell a felületre vinni. A második réteget csak az első réteg teljes száradása után szabad felhordani. Az AGS® 3510 száraz és nedves felületre egyaránt felhordható. De a felület nem lehet vizes! A helyenként megfolyt anyagot meleg vízzel lemossuk. Az AGS® 3510 felhordása közben a levegő relatív páratartalma nem lehet több 95% -nál. Az ideális hőmérséklet: 10 – 35 C°. 8 C° levegő hőmérséklet alatt ne használjuk! Az AGS® 3510 2 óra száradási idő elteltével kezdi védeni a kezelt felületet. Teljes száradás a kezelt felület anyagától függően 4 – 72 óra. Az AGS® 3510 -zel kezelt felületek tisztítása során a szennyeződésekkel együtt a védőréteg is feloldódik, ezért azt az előbbiekben leírt módon újra fel kell hordani a felületre legalább 2 rétegben.

A kezelt felület megjelenése

Az AGS® 3510 graffiti védelem a felületen transzparens és többnyire nem látható. Egyes anyagok enyhén fénylenek, vagy enyhén elsötétedhetnek.

Jellemzők

  • Az AGS® 3510 graffiti védőszer híg, tejfehér, vizes alapú viaszdiszperzió, lágy oldószerszaggal.
  • Az AGS® 3510 az OECD Guidline 302B Zahn-Wellens/EMPA teszt szerint biológiailag lebomlik.
  • Fajlagos tömege: 1,0 Kg / Liter.
  • Az AGS® 3510 Ph értéke: 8 – 9
  • Az AGS® 3510 úgynevezett “kopóréteg”, melynek szerepe a szennyeződéseknek az anyagba való behatolásának megakadályozása.
  • A szer a kezelt felületet azonban diffundálni hagyja.
  • Az AGS® 3510 ellenáll: graffitinek, egyéb festékeknek, filc- és tustollnak, légszennyezésnek, időjárásnak (savas esőnek is), nedvességnek, UV – sugárzásnak, így tehát tökéletes felületi védelmet nyújt.

Biztonsági előírások

Az AGS® 3510 használatakor védőöltözet, műanyag védőkesztyű és védőszemüveg viselése főleg gőzborotvás tisztítás esetén kötelező.

Tárolás, minőségmegőrzés

Eredeti csomagolásban, lehetőleg száraz, fagymentes helyen tároljuk. Felbontatlan állapotban minőségét 24 hónapig megőrzi.

Jelölési kötelezettség

Veszélyes szállítmányként való jelölése nem szükséges.

Szállítás és felhasználás

Az AGS® 3510 graffiti védőszert áttetsző, 5 Literes műanyag kannában szállítjuk.
Kiadósság: a felület fajtájától függően 0,1 – 0,2 L/ m2 Pl. Klinker tégla vagy más kemény felületnél kb. 0,1 – 0,15 L/ m2, és homokkőnél, vagy hasonlóan puha, abszorbens felületeknél 0,15 – 0,2 L/ m2.

Graffiti és festék eltávolítás AGS 3510 védőszerrel kezelt felületről

Kültéri graffiti eltávolítás

Az AGS® 3510 graffiti védőszerrel kezelt felületekről a szennyeződések eltávolítása nagynyomású melegvizes mosó segítségével történik. A mosásnál a vízhőfok 90 C°, a nyomás pedig 90 – 150 Bar legyen, a tisztítandó felület tulajdonságaitól függően. Egyes porózus, illetve nem porózus felületeknél pl. tégla, klinker, stb. a mosás forró vízzel és tisztítógéppel is történhet. Néhány esetben nem kerülhető el a felületnek megfelelő graffiti eltávolító szer hagyományos használata sem. Nagyobb felületű tisztítás esetén érdemes próbatisztítást végezni.

Érzékeny felületek

Ezeknél a felületeknél légmentes szóróberendezéssel AGS® 3505 graffiti védőszer eltávolítóval szórjuk le a felületet. Ezt néhány percig a graffitin, vagy más festékszennyeződésen hatni hagyjuk. A felületet ezután meleg vízzel kézzel, vagy nagynyomású forró vizes mosóval (vízhőfok 90 C°, nyomás 60 – 80 Bar) lemossuk.
Ez az eljárás főleg érdes felületeknél a legmegfelelőbb. Az esetleges festékmaradványokat itt is a felületnek legmegfelelőbb graffiti eltávolítóval törlőkendő segítségével távolítsuk el. Végezetül az egész kezelt felületet mossuk le tiszta vízzel.

Beltéri graffiti eltávolítás

Festett felületek
Ebben az esetben a felületet AGS® 3505 graffiti védőszer eltávolítóval leszórjuk, majd tiszta kendővel a szennyeződést eltávolítjuk. Ahol van rá lehetőség nagynyomású mosót, vagy tisztítógépet is használhatunk.
Porózus felületek
Ezeket a felületeket egyszerűen forró vízzel és tisztítógéppel lemossuk.

A tisztított felületek védelme

A graffitik lemosásával együtt a védőbevonatot is eltávolítjuk a tisztított felületről, Ezért a felületet legalább 2 rétegben AGS® 3510 graffiti védőszerrel újra el kell látni. Festett beltéri felületeken adott esetben 3 réteget is felhordhatunk. Az AGS® 3510 graffiti védőszert a már leírt használati útmutató alapján hordjuk fel a felületre.

Megjegyzés

A szennyezett víz elvezetésével kapcsolatos mindenkori települési előírások betartása kötelező! Ez a termékismertető csak tájékoztató jellegű. Nagyobb felületű felhasználás előtt bizonyosodjon meg arról, hogy a felhasználás feltételei biztosítják-e az optimális végeredményt! A szakszerűtlen felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk. Felhasználói tanfolyamon való részvétellel és technikai segítséggel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésükre.